• Hoe onderhoud ik mijn wandelbroek?

  Hoe onderhoud ik mijn wandelbroek?

  Het is belangrijk om je (waterdichte) wandelbroek goed te onderhouden. Zo zorg je ervoor dat je lang plezier blijft houden van je broek. Ook voor broeken van G-1000 materiaal is er een oplossing. Bovendien is het heel duurzaam, want je gaat hiermee verspilling en belasting van het milieu tegen. Wist je trouwens dat alle onderhoudsmiddelen die wij verkopen niet belastend zijn voor de natuur? Dat maakt het onderhoud extra duurzaam!

  Algemeen advies

  Het is een algemeen bekend advies. Was je kleding op een zo laag mogelijke temperatuur en met zo min mogelijk wasmiddel. Hierdoor blijven de stoffen en kleuren van je kleding langer mooi. Soms is een wasbeurt voldoende, maar soms heeft een wandelbroek extra of speciaal onderhoud nodig om de water- en vuilafstotende functies te verbeteren. Belangrijk is dat je altijd goed naar het waslabel van het kledingstuk kijkt. 

  Stap 1: wassen van een waterdichte wandelbroek

  Vuil zorgt ervoor dat de functionaliteit van waterdichte broeken kan afnemen. Het zorgt voor verstopping van het waterdichte, ventilerende membraan en/of coating van de broek. Maar was je wandelbroek niet te vaak. Elke wasbeurt zorgt immers voor een stukje slijtage door de wrijving in de wastrommel. Bepaal dus eerst of wassen echt nodig is, óf dat reiniging van alleen de vlek voldoende is.

  Is het toch nodig om de wandelbroek te wassen, kies dan voor een wasmiddel zonder chemicaliën (chemicaliën zoals fluor-carbon, siliconen en lekkere luchtjes). Bijvoorbeeld de wasmiddelen van Organotex, zoals de Organotex BioCare Sport Textile Wash. Belangrijk is dat je er geen wasverzachter bij gebruikt en dat je oude zeepresten vermijdt. Tip: draai een lege wasmachine met een wasprogramma op 90℃ om oude zeepresten weg te spoelen.

  Aandachtspunten voor het wassen van de kleding:

  • Rits alle ritsen dicht.
  • Sluit alle klittenbandjes.
  • Maak de eventuele trekkoordjes helemaal los.
  • Kijk op het wasvoorschrift voor de juiste temperatuur.
  • Kijk op de fles van het wasmiddel voor de juiste dosering.
  • Gebruik geen verkort wasprogramma. Deze hebben vaak een hoog toerental waardoor schade aan de broek kan ontstaan.

  Bekijk via onderstaande button alle onderhoudsproducten voor broeken in ons assortiment.

  Impregneren

  Greenland Wax

  Stap 2: impregneren van een waterdichte wandelbroek

  Nu door het wassen al het zicht- en onzichtbare vuil verwijderd is, is het belangrijk om de broek te impregneren. Hierdoor parelt water weer van de stof af. Je kunt hiervoor gebruik maken van een impregneerspray of -wasmiddel of wax. 

  Impregneerspray

  Een impregneerspray breng je aan op de buitenkant van de stof. Je kunt er ook voor kiezen om een gedeelte van de stof te impregneren, zoals alleen de knieën of de achterkant van de broek.

  Impregneerwasmiddel

  Het impregneerwasmiddel gebruik je in de wasmachine en zorgt ervoor dat het gehele kledingstuk gelijkmatig wordt geïmpregneerd en de buitenstof waterafstotend is. Let op! Het impregneerwasmiddel impregneert alleen en reinigt dus niet. Was daarom voor een optimaal resultaat eerst de broek zoals genoemd bij stap 1 met Organotex BioCare Sport Textile Wash. Voeg daarna 100 ml Organotex Wash-In Textile Waterproofing toe en was de broek nog kort. Na 24 uur drogen kan je broek weer elke regenbui aan.

  Waxen van een G-1000 wandelbroek

  Heb je een wandelbroek van FjällRäven, dan kun je er ook voor kiezen om te impregneren door te waxen. Het merk heeft een eigen stof, G-1000, ontwikkelt, waarmee de kleding wind- én waterafstotend is. Met de Greenland Wax kun je de werking van G-1000 onderhouden. 

  • Aanbrengen: Met lange halen wrijf je met de wax over de stof. Zo ontstaat er een dunne en gelijkmatige laag. 
  • Smelten: Vervolgens moet je de wax in de stof smelten. De wax smelt bij een temperatuur van ongeveer 55-60 °C. Je kunt dit doen met een strijkijzer (zonder stoom) of met een haardroger. 
  • Herhalen: Herhaal bovenstaande stappen voor de plekken die extra impregnatie nodig hebben. Zoals schouders en knieën.

  Voor een koelere wandelbroek met een goed ademend vermogen, was je de wax er weer gemakkelijk uit. Na twee of drie wasbeurten kun je de broek opnieuw waxen.

  G-1000 kleding impregneer je met de Greenland Wax

  Wij helpen je graag

  We hopen dat je dankzij deze blog geholpen bent met het onderhoud van jouw wandelbroeken. Heb je toch nog vragen of heb je hulp nodig bij het waxen van jouw G-1000 wandelbroek? Dan ben je van harte welkom in onze winkel in Alblasserdam. Onze ervaren medewerkers staan met een kopje koffie voor je klaar om u te adviseren.

  Categorieën: