• Wat is G-1000? Ontdek de wind- en waterdichte stof van Fjällräven

  Wat is G-1000? Ontdek de wind- en waterdichte stof van Fjällräven

  Ken je Fjällräven al? Dit Zweedse merk bestaat al sinds 1960 en is een bekend en gewaardeerd merk in de outdoorwereld. Het merk streeft naar duurzaamheid en hoogwaardige producten, waaronder ook wandelbroeken. Ze gebruiken dan ook hoogwaardige materialen. Een veelgebruikte is hun eigen G-1000 stof. Een echte outdoorklassieker die wind- én waterdicht, ventilerend en mugdicht is.

  Wat is G-1000?

  G-1000 is een unieke stof dat in 1968 door Fjällräven ontwikkelt is en dat ze veelvuldig gebruiken voor hun producten. De stof bestaat uit een combinatie van 65% polyester en 35% katoen. Deze dichtgeweven stoffen zorgen samen voor de duurzame G-1000 stof, die wind- en waterafstotend is, maar toch goed ventileerd. Bovendien is de stof mugdicht (behalve de Fjällräven G-1000 Lite) en beschermt het je tegen UV-straling. Door je G-1000 wandelbroek te onderhouden met Greenland Wax pas je de broek aan voor elk klimaat en je verlengt ermee ook nog eens de levensduur.

  Een overzicht van de G-1000 stoffen van Fjällräven

  Er zijn verschillende uitvoeringen van de G-1000 stof. Zo sluit Fjällräven aan op de benodigdheden van elke outdooractiviteit.

  G-1000 Original

  De G-1000 Original is de originele stof waar alles mee begonnen is. Door zijn dichte weefstructuur is deze stof uitzonderlijk sterk. De stof is hierdoor wel wat zwaarder en stijver, maar de G-1000 Original blijft een van de beste outdoorklassiekers. De stof is onder alle omstandigheden getest. Bekijk hier alle wandelbroeken met G-1000 Original.

  G-1000 Silent

  Deze stof is net als de G-1000 Original samengesteld uit 65% polyester en 35% katoen. Het grote verschil met de andere G-1000 varianten is dat de G-1000 Silent is opgeborsteld. Hierdoor is de stof een stuk minder stijf en wordt het geruisloos bij het dragen. Een broek met G-1000 Silent is dus uiterst geschikt voor het dragen tijdens de jacht en wildbeheerwerkzaamheden. 

  Dat de stof geruisloos is, is natuurlijk een groot voordeel. De keerzijde van het borstelen is dat hierdoor de G-1000 Silent iets minder sterk is dan de andere varianten. Echter nog steeds sterk genoeg voor dagelijks gebruik. Bekijk hier alle G-1000 Silent wandelbroeken in ons assortiment.

  G-1000 Lite

  Ook de G-1000 Lite is samengesteld uit 65% polyester en 35% katoen. Maar de Lite variant is lichter dan de anderen, de reden hiervoor is zijn weefstructuur. Voor het weven van G-1000 Lite zijn zogenaamde ripstop-garen gebruikt, ripstop-garen hebben als eigenschappen erg sterk, duurzaam en luchtig. Er zit een klein nadeel aan, door de dunnere stof is de G-1000 Lite niet mugdicht. 

  Kleding met G-1000 Silent is uiterst geschikt als lichte trekkleding in de zomer of reiskleding. Natuurlijk kan de kleding met G-1000 Lite ook voor vele andere activiteiten gebruikt worden.

  G-1000 Air

  De G-1000 Air is ideaal voor warme klimaten. Dankzij de losse weefstructuur is dit materiaal nog luchtiger en lichter dan G-1000 Lite. De G-1000 Air is niet gewaxt en zorgt daarom voor een betere luchttoevoer. Dat houdt wel in dat de stof niet lang bestendig is tegen muggen of nat en winderig weer. Ondanks dat is het wel mogelijk de stof te behandelen met Greenland Wax. Alle wandelbroeken met G-1000 Air bekijkt u hier.

  G-1000 Heavy Duty

  De G-1000 Heavy Duty gaat nog een stap verder dan G-1000 Original. Het is de extra sterke uitvoering van de stof, en is bijna onmogelijk te verslijten. Omdat de stof minder ventileert, zal je de G-1000 Heavy Duty vooral terugvinden in rugzakken en tassen. Maar ook als versteviging op o.a. wandelbroeken. Zoals op de knieën. De G-1000 HeavyDuty is ook verkrijgbaar in een zachtere, soepelere versie: de G-1000 HeavyDuty Eco S.

  Het onderhouden van G-1000: Tips en tricks voor maximale verzorging

  Het juist onderhouden van je wandelbroek verhoogt de levensduur. Je broek gaat hierdoor langer mee. Dat is fijn voor het milieu, maar zeker ook fijn voor jouw portemonnee.

  Wandelbroeken met G-1000 stof kan je onderhouden met Greenland Wax. Deze wax is door Fjällräven speciaal ontwikkeld voor hun kleding met G-1000 stof. De wax bestaat uit een mengsel van bijenwas en paraffine. Je geeft hiermee jouw G-1000 wandelbroek een waterafstotende laag, maakt hem winddichter en slijtvaster. Maar let op! Er zijn ook Fjällräven-broeken die slechts gedeeltelijk uit G-1000 stof bestaan. Je kan alleen G-1000 stof waxen.

  Hoe wax je G-1000 wandelbroeken met Greenland Wax?

  Als je een Fjällräven wandelbroek koopt dan is de broek al voorbehandeld met de wax. Maar na een paar wasbeurten en door regelmatig dragen kan de broek wel een onderhoudsbeurt gebruiken. Dit doe je eenvoudig in enkele stappen:

  1. Aanbrengen
   Wrijf met lange halen de Greenland Wax op de stof. Je ziet dat er een dunne laag wax achterblijf. Zorg dat deze gelijkmatig is. Herhaal dit tot alle delen van de stof een laag wax heeft.
  2. Smelten
   De aangebrachte wax moet je nu in stof smelten. Gebruik hiervoor een strijkijzer (zonder stoom) of föhn op de laagste stand. Ook nu maak je lange gelijkmatige bewegingen. De wax smelt bij een temperatuur tussen de 55 en 60°C.
  3. Herhalen (indien nodig)
   Sommige stukken wil je misschien voorzien van een extra laag wax, zodat deze extra waterbestendig zijn. Denk aan de knieën of de achterkant van een broek. Herhaal dan bovenstaande stappen.

  Heractiveren van Greenland Wax

  Wist je dat je aangebrachte Greenland Wax ook kunt heractiveren? Stel je hebt een winterwandelbroek van G-1000 materiaal die je na de zomer weer wilt gebruiken. Dan gebruik je eenvoudig een föhn of strijkijzer op lage stand om de wax opnieuw in de G-1000 stof te smelten.

  Greenland Wax verwijderen

  Soms wil je dat je broek meer lucht doorlaat. Denk aan warme, zonnige dagen. Om Greenland wax te verwijderen uit je wandelbroek, moet je het kledingstuk twee of drie keer wassen op 40°C.

  Het wassen van G-1000 kleding

  Zoals hierboven aangegeven kan je Greenland Wax weer uit jouw Fjällräven-broek wassen. En juist daarom is er het advies alleen te wassen wanneer noodzakelijk. Of wanneer je juist de wax eruit wilt hebben.

  Is het toch nodig om te wassen, dan is het mogelijk om te wassen op 40°C. Maar kijk altijd even op het waslabel voor de juiste instructies. Zeker als de wandelbroek gemaakt is van verschillende soorten stoffen. De algemene onderhoudsinstructies van Fjällräven vindt je hier.

  Wij helpen je graag

  We hopen dat je dankzij deze blog geholpen bent met het beter begrijpen van G-1000 en het onderhoud ervan. Heb je toch nog vragen of heb je hulp nodig bij het waxen van jouw G-1000 wandelbroek? Dan ben je van harte welkom in onze winkel in Alblasserdam. Onze ervaren medewerkers staan met een kopje koffie voor je klaar om je te adviseren.

  Categorieën: